CDA stelt maandagnacht kandidatenlijst samen

Manuel Bijen

CDA'ers met ambities om Kamerlid te worden wacht een lange en spannende nacht. Het partijbestuur stelt maandagavond de conceptkandidatenlijst samen. Vervolgens worden kandidaten een voor een gebeld over de plek die ze toebedeeld hebben gekregen. "Dat wordt zeker nachtwerk", aldus een woordvoerder van het partijbureau.

De vergadering van het partijbestuur is naar verwachting niet voor middernacht afgelopen. Pas daarna begint de belronde. Als kandidaten het niet eens zijn met hun plek op de lijst kunnen ze zich nog terugtrekken. Ook Kamerleden die niet terugkeren op de lijst worden hiervan op de hoogte gesteld.

Dinsdagochtend vroeg hoopt het partijbestuur de definitieve conceptkandidatenlijst te kunnen presenteren. Op zaterdag 30 juni moet het partijcongres deze goedkeuren.

Vooralsnog staat alleen de eerste plek op de lijst vast, die is voor Sybrand van Haersma Buma. Naar verwachting zal ook de Purmerendse wethouder Mona Keijzer hoog op de lijst terechtkomen.

Het is de vraag wie van de zittende Kamerleden op verkiesbare plekken wordt gezet. Mogelijk kiezen de christendemocraten voor vernieuwing en moeten huidige CDA-politici plaatsmaken voor vers bloed.

Meerdere prominente CDA'ers hebben al aangegeven niet op de lijst te willen. Demissionair minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies, demissionair staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker, onderwijsbestuurder Marcel Wintels, die alle drie opgingen voor het lijsttrekkerschap, passen voor het Kamerlidmaatschap. Ook Kamerleden Mirjam Sterk, Kathleen Ferrier en Sabine Uitslag hebben al gezegd geen behoefte aan een plek op de lijst te hebben.


CDA stelt maandagnacht kandidatenlijst samen (Foto: Novum)