Van der Vaart: "Mathijsen brengt rust"

Frank (franklop)

Rafael van der Vaart is blij dat Joris Mathijsen woensdag kan spelen als Nederland Duitsland treft op het EK. Voor Rafael van der Vaart, ooit bij Hamburger SV teamgenoot van de verdediger, is de terugkeer van de routinier heel belangrijk. "Het brengt een stukje rust en ervaring in je ploeg. Joris staat er altijd en is een heel belangrijke schakel. We zijn blij dat hij terug is."

De middenvelder van Tottenham Hotspur begon tegen Denemarken op de bank. Een grote schok was dat niet. "Dat weet je, dat zie je aankomen. De trainer verandert niet zo veel." Een teleurstelling was het wel. "Geknakt ben ik niet, dat is een groot woord. Maar het wordt wel steeds moeilijker, dat kan ik niet ontkennen."

Dat Nederland van Duitsland gaat winnen is voor Van der Vaart bijna zeker. "We hebben wat goed te maken." Toch beseft de oud-Ajacied dat ook de Duitsers gebrand zijn op een zege. "Ik lees niet de Duitse kranten, dan maak je jezelf alleen maar gek. Ik weet wel dat het leeft, want als ze winnen kunnen ze ons naar huis sturen en dat zouden ze wel graag willen."

Tijdens de wedstrijd op woensdag bevecht Oranje niet alleen Die Mannschaft maar ook de hitte in Charkov. In de Oekraïense stad is het 30 graden, in Krakau waar Oranje zijn basiskamp heeft slechts 18. "Dat temperatuurverschil was wel even wennen, ja", vindt Van der Vaart. "Zeker toen we daar voor het eerst gingen trainen en tijdens de wedstrijd merk je dat het een stuk warmer is. Maar ja, dat mag geen excuus zijn."