Kredietwaardigheid Nederlandse bedrijven daalt

Harry

De kredietwaardigheid van Nederlandse bedrijven is in het eerste kwartaal van dit jaar gedaald naar het laagste niveau ooit. Dat blijkt uit maandag gepubliceerd onderzoek door adviesbureau Graydon. Het onderzoek is gebaseerd op de methode die internationale kredietbeoordelaars als Standard & Poor's en Moody's ook gebruiken.

De gemiddelde kredietwaardigheid van midden- en kleinbedrijven (mkb) is sinds het begin van de economische crisis in 2008 gedaald van A naar BBB. Nog slechts ruim dertien procent van de Nederlandse bedrijven loopt een laag tot zeer laag risico binnen een jaar failliet te gaan.

Met name bedrijven in de financiële sector, de voedingsbranche en de zakelijke dienstverlening zagen hun kredietwaardigheid de afgelopen jaren verslechteren. Ruim twaalf procent van de Nederlandse bedrijven loopt volgens Graydon een hoog tot zeer hoog risico binnen een jaar zijn rekeningen niet meer te kunnen betalen. Dat risico is het grootst in de grafische sector (19,5 procent) en de voedingsbranche (17 procent).

Volgens algemeen directeur Gertjan Kaart van Graydon Nederland trekt de afnemende kredietwaardigheid van het Nederlandse bedrijfsleven een stevige wissel op het herstelvermogen van de economie. "In vergelijking met 2008 is de kans dat bedrijven elkaar hun rekeningen niet meer betalen twee keer zo groot geworden", zegt Kaart. Daardoor neemt het vertrouwen dat bedrijven in elkaar hebben af, wat volgens hem funest is voor de economische groei.