Vivendi overweegt verkoop Activision Blizzard

De top van Vivendi gaat deze maand besluiten wat ze gaan doen met Activision Blizzard. Vivendi bezit 61 procent van de Activision Blizzard aandelen, maar er gaan geruchten rond dat Vivendi binnenkort een deel hiervan of zelfs alles gaat verkopen.

Activision is Vivendi's vierde grootste bedrijf en het op een na snelst groeiende bedrijf. De waarde van Activisions aandelen is ook nog eens hoger dan die van EA en Take Two. Toch lijkt het nodig te zijn om Activision Blizzard te verkopen. Al negen jaar achter elkaar blijven Vivendi's aandelen zakken. In de afgelopen twaalf maanden daalde de prijs van hun aandelen met 34 procent.

De voormalige CEO van Vivendi, Jean-Marie Messier, zorgde ervoor dat Vivendi bijna failliet ging. Hij gaf omgerekend ruim 61 miljard euro uit om allerlei bedrijven over de hele wereld op te kopen, voordat hij in 2002 het bedrijf verliet. De huidige CEO, Levy, is nu bezig om allerlei aankopen weer terug te draaien. Het bestuur denkt dat de eerdere strategie van Messier nog altijd zorgt voor de kelderende aandelenprijs.

In 2009 verkocht Vivendi alle aandelen van NBC Universal, een netwerk van tv-kanalen. Of Activision Blizzard de tweede grote verkoop wordt is nog even afwachten. Claudio Aspesi, analist voor C. Bernstein & Co., denkt dat Vivendi de aandelen beter kan houden: "Verkopen is een mogelijkheid, maar ze lopen het risico dat het een kortetermijnoplossing is. Over zes of twaalf maanden gaan we ons afvragen wat de volgende stap is. Waarom houden ze wel al het andere activa? Is er wel een strategie?"