Steeds minder SP-stemmers tegen doorwerken na 65e

Harry

Nog maar een kleine meerderheid van de SP-stemmers is tegen doorwerken na zijn 65e. In 2010 was 71 procent tegen, nu is dat nog maar 58 procent. Dat blijkt zaterdag uit een peiling die Maurice de Hond voor de SP heeft uitgevoerd.

Als naar alle Nederlanders wordt gekeken, is slechts een derde tegen en twee derde voor. Dat is sinds 2010 niet veranderd. De SP-kiezers steunen de partij hier dus nog wel in, maar volgens de partij daalt het aandeel dat denkt dat dit punt nog kan worden binnengehaald. SP-leider Emile Roemer heeft eerder al duidelijk gemaakt dat dit geen breekpunt is.

De SP presenteerde dinsdag haar verkiezingsprogramma. Daarin staat dat mensen met een lang arbeidsverleden nog steeds op hun 65e moeten kunnen stoppen, ook als wordt besloten dat de pensioengerechtigde leeftijd omhooggaat.

De partij liet De Hond tien punten uit het programma voorleggen aan een panel. De overige negen punten kunnen volgens de peiling wel rekenen op steun van de kiezers. Het gaat dan onder meer om het aftoppen van de hypotheekrenteaftrek voor hypotheken boven de 3,5 ton en het koppelen van de zorgpremies aan de hoogte van het inkomen.