Ziekenhuis laat patiëntgegevens achter in oud pand

Monique Verlind (DJMO)

Studenten die als antikraakwacht in een oud pand van het Rotterdamse Maasstad Ziekenhuis verbleven, stuitten daar op gevoelige patiëntgegevens. Het ging onder meer om uitslagen van bloedmonsters, mri- en ct-scans, bestellijsten van medicijnen en röntgenfoto's. Vaak zaten de namen en adresgegevens van patiënten erbij, schrijft Trouw zaterdag.

De gegevens waren volgens het ziekenhuis goed opgeborgen in een deel van het gebouw waar de studenten niet mochten komen. De studenten zouden bij de gevoelige informatie zijn gekomen door in te breken. Het ziekenhuis stuurde de krant foto's van kapotte deuren die door de studenten zouden zijn ingetrapt.

De studenten zeggen echter dat de medische informatie van enkele duizenden mensen open en bloot voor het oprapen lag. Het ziekenhuis bestrijdt dat het om zo veel mensen gaat. Volgens de studenten lagen mappen met dossiers in de gangen. Op een achtergebleven computer zouden ze patiëntgegevens hebben kunnen oproepen. In de oude poli-apotheek vonden ze medicijnen en injectienaalden. Toen ze dit meldden, kwam de politie langs om de spullen in beslag te nemen. Het ziekenhuis stelt dat de studenten de toegangsdeur tot de apotheek hebben geforceerd. De organisatie die de studenten in het pand plaatste, Villex Vastgoedbescherming, bevestigt dat zij zich niet aan de afspraken hielden.

De directie van het ziekenhuis overweegt aangifte te doen van inbraak. Wel geeft een woordvoerder toe dat het pand zorgvuldiger had moeten worden ontruimd. "Sommige ruimten zijn wellicht te gemakkelijk toegankelijk geweest." De studenten hebben het pand eind vorige maand moeten verlaten omdat de gemeente bouwplannen heeft.

De fractie van ChristenUnie-SGP in de gemeenteraad van Rotterdam overlegt met het college van burgemeester en wethouders over de situatie.