Gedwongen huwelijk strafbaar in Groot-Brittannië

Redactie

Ouders die hun kinderen uithuwelijken kunnen als het aan de Britse regering ligt achter de tralies verdwijnen. De Britse regering wil een wetsvoorstel indienen dat het uithuwelijken van kinderen strafbaar moet maken.

Aanleiding voor het wetsvoorstel zijn zo'n tweeduizend mogelijke gevallen van gedwongen huwelijken waar de Britse overheid zich sinds januari 2011 over heeft gebogen, aldus het ministerie van binnenlandse zaken. In een meerderheid van de gevallen ging het om meisjes jonger dan 21 jaar en soms zelfs jonger dan 15 jaar. De meeste gedwongen huwelijken werden gesloten tussen mensen afkomstig uit Pakistan en Bangladesh.

De Britse premier David Cameron zei vrijdag dat gedwongen huwelijken zeer dicht in de buurt komen van slavernij. "Het dwingen van mensen om tegen hun wil te trouwen is simpelweg verkeerd en dat is de reden dat we doortastend moeten optreden om dit onwettig te maken", aldus de premier. Hij wil dat er strenge straffen worden uitgedeeld en dat het niet langer oogluikend wordt toegestaan onder het mom van 'cultuur'.

"Bedenk eens waar het hier om gaat: een 15-jarig meisje wordt van school gehaald, naar de andere kant van de wereld gevlogen, voorgesteld aan de persoon met wie ze gedwongen wordt te trouwen en haar hele leven wordt geruïneerd."

De regering wil in 2014 een wetsvoorstel indienen in het Lagerhuis. Details over de mogelijke strafmaat worden in het wetsvoorstel verder uitgewerkt.