Scheveningen viert 65e vlaggetjesdag

Redactie

In Scheveningen wordt zaterdag met vlaggetjesdag het nieuwe haringseizoen ingeluid. Dit jaar viert het festijn zijn 65-jarig jubileum.

Vorig jaar bezochten ruim 200.000 mensen het evenement, waarbij wordt gevierd dat de Hollandse Nieuwe weer te koop is. Vele mensen doen zich dan ook te goed aan de visjes, terwijl op verschillende plaatsen optredens en demonstraties te zien zijn. Ook zijn er allerlei activiteiten. Eén daarvan staat letterlijk op de tocht, want als het te hard waait, zal de traditionele vlootschouw niet doorgaan. "Of zonder de genodigdenboten, want met te hoge golven wordt iedereen ziek", aldus een woordvoerster.

Minister Jan Kees de jager van Financiën geeft het officiële startsein om 10.00 uur in de Scheveningse haven. Ook staatssecretaris Halbe Zijlstra (Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen) is aanwezig. De organisatie vermoedt dat het vooral wat vroeger op de dag druk is in het havengebied, vanwege de EK-wedstrijd van Nederland tegen Denemarken, die om 18.00 uur begint.