'Militaire interventie in Mali onvermijdelijk'

Redactie

Een militaire interventie in Mali wordt steeds waarschijnlijker. Dat heeft de Afrikaanse topdiplomaat Nassirou Bako donderdag gezegd. Hij riep de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties op om regionale machten bij een dergelijke operatie te steunen.

Bako is minister van buitenlandse zaken van Benin en woordvoerder van de huidige voorzitter van de Afrikaanse Unie. Hij deed zijn uitlatingen in Ivoorkust, waar een groep Afrikaanse leiders die belast zijn met het vinden van een oplossing voor de crisis in Mali donderdag bijeen was gekomen. In Mali, een land dat ooit als modeldemocratie werd beschouwd, is het zeer onrustig sinds op 21 maart een coup werd gepleegd en rebellen vervolgens in het noorden van het land de macht grepen.

De militaire optie lijkt volgens Bako 'steeds onvermijdelijker te worden', maar volgens hem kan die beslissing niet eenzijdig worden genomen door Ecowas, het regionale blok van West-Afrikaanse landen. Bako zei dat Ecowas-lidstaten een resolutie willen indienen bij de Veiligheidsraad, in de hoop dat de VN een militaire operatie in Mali steunen.