Achttien jaar cel voor steekpartij na feest Almere

Harry

Een 34-jarige man uit Almere is donderdag veroordeeld tot achttien jaar celstraf voor de moord op een plaatsgenoot en een poging tot doodslag op diens vriendin. Het eveneens 34-jarige slachtoffer overleed aan zijn verwondingen nadat de Almeerder hem vorig jaar vijftien keer stak bij het verlaten van een feestje. De vrouw raakte zwaargewond bij de steekpartij.

De rechtbank in Lelystad legde de man veertien jaar cel op voor de moord, en voor de poging tot doodslag nog eens vier jaar. De rechters oordeelden dat sprake was van moord met voorbedachten rade omdat de Almeerder het mes waarmee hij de man doodstak al had laten zien op het feestje. Ook werd meegewogen dat de steekpartij op een publieke plaats plaatsvond.

Dat de Almeerder niet wilde meewerken aan onderzoek van het Pieter Baan Centrum werd door de rechtbank niet in het nadeel van de Almeerder uitgelegd. Omdat de geestelijke gesteldheid van de man hierdoor niet in kaart kon worden gebracht, is die buiten beschouwing gebleven.

De officier van justitie achtte de man twee weken geleden nog volledig toerekeningsvatbaar en 'levensgevaarlijk', waarop een kwart eeuw cel werd geëist. Een woordvoerder van het OM laat weten dat nog geen besluit is genomen over een eventueel hoger beroep.