Fahrenheit 451-schrijver Ray Bradbury overleden

dekatophetspek

Schrijver Ray Bradbury is in zijn woonplaats Los Angeles op 91-jarige leeftijd overleden. Bradbury, schrijver van legendarische verhalen zoals Fahrenheit 451, The Ilustrated Man en The Martian Chronicles, overleed na een langdurig ziekbed. Het overlijden is door de uitgever van de schrijver bekendgemaakt.

Bradbury's bekendste werk is Fahrenheit 451, over een maatschappij waar censuur heerst en brandweermannen boeken verbranden. Het boek was de schrijver zo lief dat hij vlak voor zijn dood een grafsteen kocht met daarop alleen de tekst: Ray Bradbury - Author of Fahrenheit 451.

In de afgelopen zestig jaar werden de verhalen van Bradbury bestsellers en werden meerdere malen verfilmd voor series zoals The Twilight Zone en Ray Bradbury Theater. Ook op het witte doek was het werk van Bradbury te aanschouwen in onder meer Francois Truffauts Fahrenheit 451 uit 1966 en Jack Claytons Something Wicked This Way Comes uit 1983. Momenteel wordt er nog gewerkt aan een verfilming van het boek Dandelion Wine. Bradbury schreef ook het scenario voor John Hustons verfilming van Moby Dick in 1956 en werd in 1993 met een Emmy beloond voor de tv-film The Halloween Tree.

Bradbury's vrouw Marguerite overleed in 2003 na een huwelijk van 57 jaar. De schrijver wordt overleefd door vier dochters, Susan Nixon, Ramona Ostergren, Bettina Karapetian, en Alexandra Bradbury en acht kleinkinderen.


Ray Bradbury: R.I.P.