Geen steun voor maximaal dierenaantal in megastal

Redactie

De Tweede Kamer wil geen landelijke norm voor het maximum aantal dieren in megastallen. Dat bleek woensdag tijdens een debat met demissionair staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA).

Bleker stelde dinsdag in een brief aan de Kamer een maximum te stellen aan de aantallen kippen, kalveren en koeien in megastallen. VVD, CDA, ChristenUnie en PVV vinden echter dat provincies en gemeenten goed in staat zijn om dat zelf te regelen. De partijen willen pas wetgeving overwegen als een advies van de Gezondheidsraad over de risico's van megastallen daar aanleiding toe geeft. Dat advies wordt in het najaar verwacht.

PvdA, GroenLinks, D66 en de Partij voor de Dieren (PvdD) konden zich wel vinden in het voorstel van Bleker. Zowel PvdD als PvdA vroeg Bleker of hij de bouw van megastallen die de voorgestelde norm zouden overschrijden, stil kon leggen. De staatssecretaris antwoordde dat hij daar nu geen wettelijke instrumenten voor heeft en dat de bouwplannen dus geen halt kan worden toegeroepen.

Bleker wacht nu met een wettelijke verankering van de norm tot het rapport van de Gezondheidsraad uitkomt. In de tussentijd gaat hij in gesprek met de Vereniging Nederlandse Gemeenten en het Interprovinciaal Overleg om tot afspraken te komen over megastallen.

Verder zei hij dat zijn voorstel niet was ingegeven door redenen van dierenwelzijn of het milieu. Volgens hem kunnen beiden aspecten op elke schaal worden gewaarborgd en gaat het meer om een principe. "Het gaat om de maatschappelijk ethische vraag of wij een grote industriële schaalvergroting van boerderijen wenselijk vinden in Nederland."