Hogere pakkans overvallers door videosysteem

Redactie

Politie en justitie gaan nauwer samenwerken met particuliere alarmcentrales, winkels en horecaondernemingen om overvallers sneller te kunnen pakken. Door middel van een nieuw videosysteem, Live View, kunnen agenten direct inschatten hoe ernstig te situatie is.

Aangesloten winkels en bedrijven kunnen met een druk op de knop een particuliere alarmcentrale inschakelen, die direct actuele camerabeelden binnenkrijgt. Als er werkelijk een overval gaande is, wordt de politie ingeschakeld. Agenten weten zo meteen wat de situatie is, hoeveel overvallers er zijn, of er wapens worden gebruikt en of er gewonden zijn.

De politie kan vervolgens besluiten hoeveel man er worden ingezet en of een helikopter of ambulance nodig is. Overvallers kunnen op hun vlucht ook makkelijker worden gevolgd.

Het systeem werd woensdag in Den Haag gepresenteerd door demissionair minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD). Hij verwacht dat het een doeltreffend middel is in de strijd tegen overvallen. Ook hoeft zo minder worden uitgerukt voor vals alarm.

Een aantal meldkamers van de politie is inmiddels aangesloten op Live View. De rest volgt nog dit jaar.