Platini: "Bij racisme wedstrijd staken"

Frank (franklop)

UEFA-baas Michel Platini zou bij racistische uitlatingen van toeschouwers graag zien dat arbiters het duel staken. "Dat is denk ik de beste manier om racisme te bestrijden." In gesprek met BBC Sport neemt Platini nog maar eens stelling tegen racisme. "Scheidsrechters kunnen de wedstrijd beëindigen. Ze hebben die bevoegdheid in een geval van racisme."

Dat spelers zelf het veld aflopen, zoals Mario Balotelli aankondigde te doen, is niet de bedoeling. "Een speler - meneer Balotelli - is de scheidsrechter niet. De arbiter neemt de beslissing. Als Balotelli van het veld loopt krijgt hij een gele kaart."

Volgens sommigen zouden racistische uitbarstingen de reputatie van Platini kunnen schaden, maar daar wil de Fransman niets van weten. "Is dat een grap? Denken jullie dat ik verantwoordelijk ben voor de racisten in Europa? Het is mijn verantwoordelijkheid om regels te veranderen, initiatieven als 'You're Fair' en 'Never Again' te steunen. We doen veel tegen racisme, maar ik ben niet verantwoordelijk voor de maatschappij."

"Er zijn problemen geweest met het organiseren van dit EK omdat Polen en Oekraïne nog nooit zo'n groot evenement hebben gehouden. Het was een grote uitdaging voor deze landen en de UEFA, we hebben ons best gedaan. Racisme is er niet alleen in Polen en Oekraïne, nationalisme neemt toe in heel veel landen."