Dibi wil running mate worden van Sap

Redactie

Tofik Dibi gaat voor de tweede plek op de lijst van GroenLinks. Hij wil running mate worden van Jolande Sap, zei hij woensdag nadat hij het referendum om het lijsttrekkerschap ruim had verloren.

Dibi feliciteerde Sap met de 'haast Oost-Europese uitslag'. Hij zei blij te zijn met het 'stevige mandaat' dat Sap nu heeft. De zittende partijleider kreeg 84 procent van de stemmen en Dibi twaalf.

De 31-jarige Dibi zei zich geen verliezer te voelen. "Ik heb gevochten voor mijn idealen, en dat wil ik voor GroenLinks blijven doen." Hij riep op tot 'verzoening' in de partij.

Sap bedankte de leden voor het vertrouwen dat ze kreeg. "Dat doet mij ontzettend goed", zei ze na de bekendmaking van de uitslag. "Dit is de bestendiging van onze koers van resultaatgerichte groene politiek", zei ze.

Sap zei tevreden terug te kijken op de debatten met Dibi en bedankte hem daarvoor. Ze zei te hopen dat Dibi de fractie blijft versterken, maar zweeg over Dibi's wens haar running mate te worden. "Dat is aan de leden." De 49-jarige Sap volgde in december 2010 Femke Halsema op als fractievoorzitter.

Van de ruim 25 duizend leden stemde bijna 57 procent. Om de uitslag van het referendum geldig te verklaren moest minstens dertig procent van de leden hun stem uitbrengen.