ECB laat rente ongewijzigd

Redactie

De raad van bestuur van de Europese Centrale Bank (ECB) heeft de rente woensdag net als vorige maand ongewijzigd gelaten op één procent. Dat liet de bestuursraad donderdag weten.

Voorzitter van het Internationaal Monetair Fonds Christine Lagarde zei eerder deze week dat ze vanwege de afnemende inflatie ruimte ziet voor een renteverlaging door de ECB. De inflatie in de eurozone is in mei gedaald naar 2,4 procent. De Duitse inflatie zakte zelfs naar 1,9 procent.

Een renteverlaging is goed voor de economische activiteit, omdat geld lenen daardoor goedkoper wordt. Ook kunnen banken zich dan goedkoper financieren. Vooral voor de in ernstige problemen verkerende Spaanse banken zou een lagere rente daarom als reddingsboei kunnen fungeren.

ECB-voorzitter Mario Draghi houdt zijn kruit voorlopig echter droog en lijkt zo de druk op de Europese regeringsleiders te willen opvoeren om de eurozone snel om te vormen tot een fiscale unie. Draghi heeft de afgelopen maanden herhaaldelijk laten weten daar een voorstander van te zijn.