Duizenden afgestudeerden werken onder niveau

Redactie

Duizenden afgestudeerden starten vaak met een baan onder hun opleidingsniveau. Dat geldt voor een op de drie academici en een op de vijf afgestudeerde hbo'ers, blijkt uit onderzoek van Elsevier en SEO Economisch Onderzoek.

Jaarlijks krijgen ongeveer 22.000 pas afgestudeerden een baan onder het niveau van hun diploma. Van de academici zijn dat vooral studenten die een alfaopleiding volgden, zoals Romaanse talen, communicatie en kunst- en cultuurstudies.

Onder hbo'ers kregen afgestudeerden van de opleidingen culturele en maatschappelijke vorming, social work en creatieve therapie een baan waarvoor ze hun studie eigenlijk niet nodig hadden.

Volgens de onderzoekers is de situatie op de arbeidsmarkt voor starters het afgelopen jaar flink verslechterd. Ze verdienen minder dan de studenten die een jaar eerder klaar waren. Bovendien is de kans op een vast contract nooit eerder zo laag geweest.

Wel is er een lichtpuntje te zien. De werkloosheid onder hbo'ers ligt op vier procent, voor academici op vijf procent. Dat is onder het landelijke gemiddelde van zes procent.