FNV maakt zich zorgen over salarisbetaling Syntus

Redactie

Vakbond FNV Bondgenoten maakt zich zorgen over de uitbetaling van de salarissen van vervoerder Syntus. Hiermee sluit de vakbond zich aan bij de ondernemingsraad, die dinsdag aangaf voor een faillissement te vrezen omdat de aandeelhouders uit de onderneming dreigen te stappen. Syntus ontkent de problemen.

Een maand geleden werd bekend dat de vervoerder in grote financiële nood verkeert. Syntus won anderhalf jaar geleden de openbare aanbesteding voor het busvervoer op de Veluwe maar heeft voor een te laag bedrag ingeschreven. Daarom zou de vervoerder nu in de problemen zitten.

FNV Bondgenoten vindt dat het de provincies Gelderland en Overijssel ook te verwijten is dat Syntus in financiële nood verkeert. "Ze hadden kunnen weten dat Syntus met een dergelijk lage inschrijving onmogelijk het openbaar vervoer zou kunnen wegrijden", zegt Lutz Kressin, bestuurder van FNV Bondgenoten.

Syntus stelt dat de aandeelhouders - NS en het Franse Keolis - de vervoerder wel degelijk steunen en dat de lonen dan ook gewoon uitbetaald worden. Volgens een woordvoerder heeft de ondernemingsraad de problemen dan ook niet goed begrepen. Later vandaag vindt een gesprek plaats om het verschil van inzicht te bespreken.


FNV maakt zich zorgen over salarisbetaling Syntus (Foto: Novum)