NMa kritisch over sloopfonds kantoren

Erik (JeMoeder)

Plannen om vanuit de vastgoedmarkt een fonds op te richten waarmee de sloop van leegstaande kantoren kan worden gefinancierd, kan niet meteen de goedkeuring genieten van de Nederlandse Mededingsautoriteit (NMa). Dat zegt de kartelwaakhond in het Financieele Dagblad van woensdag.

Deze week is er volgens ingewijden een akkoord bereikt tussen marktpartijen op de vastgoedmarkt voor de oprichting van het fonds, schrijft de krant. Hierdoor kan de leegstand op de markt worden tegengaan, waardoor de huurprijzen van kantoren weer kunnen stijgen. Nu staat ongeveer vijftien procent van de panden leeg, wat leidt tot een grote prijsdruk.

"De enige die voordeel lijkt te hebben van kantorensloop is de verhuurder", zegt een woordvoerder van de NMa in het FD. "Ik verwacht niet dat we op basis van dat argument instemmen. Er zullen meer partijen baat bij moeten hebben." De waakhond is nog niet benaderd voor overleg over het sloopfonds.

Als de sector zich beroept op de huidige crisissituatie, dan is er wellicht wel ruimte voor toestemming van de NMa. "Er is binnen de mededinging ruimte voor een zogeheten crisiskartel", zegt vastgoedadvocaat David van Dijk in het FD. "Dat is voor het geval er sprake is van een structurele overcapaciteit die de markt niet zelf kan herstellen. Daarvan lijkt in dit geval sprake van te zijn."