Gouverneur Wisconsin mag blijven

Monique Verlind (DJMO)

De Republikeinse gouverneur van Wisconsin mag blijven. De kiezers in de Amerikaanse staat hebben dat dinsdag via de stembus beslist. Scott Walker versloeg nipt zijn Democratische tegenstrever, burgemeester van Milwaukee Tom Barrett. Walkers lot was een halszaak geworden voor de Republikeinse Partij en de conservatieven in Wisconsin die zich kunnen vinden in zijn steun voor grote bedrijven en zijn afkeer van vakbonden.

Het was pas de derde keer in de geschiedenis van de Verenigde Staten dat er een zogeheten recall election werd gehouden. Beide vorige keren, in 1921 en in 2003, moest de gouverneur zijn biezen pakken.

Aanleiding voor recall election was een wet die vorig jaar door de Republikeinen in de staat, onder leiding van Walker, werd aangenomen. De wet schaft het recht op collectief onderhandelen over arbeidsvoorwaarden voor vakbonden van overheidsmedewerkers grotendeels af. Volgens Walker was dit nodig om het begrotingstekort in de staat te dichten. Walkers tegenstanders zagen het als een poging om de vakbonden, een Democratisch machtsblok in de Amerikaanse politiek, onschadelijk te maken.

De plannen leidden tot wekenlange protesten waar tot honderdduizend mensen aan deelnamen, maar de wet werd uiteindelijk toch aangenomen. Tegenstanders van Walker verzamelden meer dan negenhonderdduizend handtekeningen om de tussentijdse verkiezing in gang te zetten.