FOK!filmtips van de dag: The Longest Day (1962)

dekatophetspek

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!film.

The Longest Day 1

Wat is de overeenkomst tussen Eddie Albert, Paul Anka, Richard Burton, Red Buttons, Sean Connery, Mel Ferrer, Fabian, Henry Fonda, Robert Mitchum, Rod Steiger, Robert Wagner, John Wayne, John Crawford en George Segal? Ze spelen allemaal mee in de epische oorlogsfilm The Longest Day van regisseurs Ken Annakin, Andrew Marton, Bernhard Wicki en Darryl F. Zanuck. De film is gebaseerd op een boek van Cornelius Ryan die ook het scenario voor de film leverde.

The Longest Day 2

The Longest Day speelt zich af op de dag van D-Day. De slag bij Normandië wordt in de film gezien vanuit het oogpunt van zowel de geallieerden als de nazi's. Op 15 november dit jaar is het alweer 50 jaar geleden dat de film voor het eerst in de Nederlandse bioscopen te zien was.

Met een budget van 10 miljoen dollar was The Longest Day de duurste zwart-wit film totdat in 1993 Schindlers List werd gemaakt. In 1994 verscheen er nog een ingekleurde versie van de 178 minuten durende oorlogsfilm maar laten we hopen dat men gewoon het origineel uitzend.

The Longest Day 3

The Longest Day is om 20.30 uur te zien op RTL7. Veel kijkplezier toegewenst.

The Longest Day 4

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!