Netanyahu wil nederzetting verplaatsen

Redactie

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu wil dat de gebouwen in de illegale nederzetting Ulpana op de Westoever worden verplaatst. Dat heeft een bron bij de regering gezegd. Het Israëlische hooggerechtshof bepaalde onlangs dat de nederzetting later deze maand moet worden gesloopt.

De beslissing van het hof leidde tot hevige kritiek van joodse kolonisten en hun sympathisanten in de regering van Netanyahu. Volgens het hof staan de vijf gebouwen, waar in totaal dertig mensen in wonen, op Palestijnse grond. Netanyahu hoopt nu de sloop te kunnen afwenden door de gebouwen te verplaatsen naar een andere nederzetting. Volgens critici is het plan om de gebouwen te verplaatsen niet praktisch en te duur.

Joodse kolonisten protesteerden de afgelopen dagen tegen de sloop of verhuizing van Ulpuna. Enkele honderden mensen demonstreerden dinsdagavond bij het hooggerechtshof. "Deze premier, die de zionistische staat vertegenwoordigt, is dezelfde persoon die deze huizen wil slopen. Het is erg moeilijk voor mij en mijn buren om dat te accepteren", aldus Baruch Kitai, een Australische immigrant en inwoner van Ulpuna.