Schilderij Mondriaan geveild voor 115 duizend euro

Harry

Een schilderij van Piet Mondriaan heeft op een veiling bij Christie's in Amsterdam 115 duizend euro opgeleverd. Het veilinghuis had voor de Twentse Oude Molen bij Oele op een bedrag tussen de zeventig- en negentigduizend euro gerekend.

Een tweede Mondriaan, Boerderij onder Eikenbomen, werd niet afgeslagen. Dat schilderij moest honderdduizend tot 150 duizend euro opbrengen. Beide werken werden rond 1907 gemaakt door de in Amersfoort geboren meester. Mondriaan leefde tussen 1872 en 1944.

Tijdens de veiling wisselden nog ruim tweehonderd andere werken van eigenaar. Er werden onder meer schilderijen van Bart van der Leck, Jan Sluijters, Isaac Israëls, George Hendrik Breitner, Rik Wouters en Ossip Zadkine geveild. In totaal leverde de veiling bijna 2,9 miljoen euro op.

Het Amsterdam Museum vulde voor ruim 23 duizend euro zijn collectie aan met een schilderij van Isaac Israëls van een nachtelijk Damrak. Een belangrijke aanwinst, vindt conservator Norbert Middelkoop. "Amsterdamse stadsgezichten van Israëls zijn niet talrijk, en zeker niet in de collectie Nederland."


Schilderij Mondriaan geveild voor 115 duizend euro (Foto: Novum)