Rechts-extremisten getuigen in proces-Breivik

Harry

Diverse Noorse rechts-extremisten hebben dinsdag in het proces tegen Anders Behring Breivik de opvattingen van de massamoordenaar verdedigd. Volgens hen klopt de bewering van Breivik dat Noorwegen 'in oorlog' is met de islam.

Breivik hecht veel waarde aan het kruisvaardersargument in zijn anti-islamitische opvattingen. Als zijn ideologie wordt ondermijnd vreest hij ontoerekeningsvatbaar te worden verklaard.

Vorig jaar beroofde de 33-jarige Noor in acht mensen in Oslo van het leven met een autobom. Op het eilandje Utøya schoot hij 69 veelal jonge deelnemers aan een politiek zomerkamp dood. Breivik beweert hiermee uit zelfverdediging te hebben gehandeld, omdat zijn slachtoffers het land zouden hebben verraden door immigratie te omarmen.

De verdediging van Breivik wilde met de getuigenissen van de rechts-extremisten aantonen dat er meer mensen zijn die Breiviks wereldbeeld aanhangen, maar niet om die reden geestelijk gestoord worden verklaard.

"Noorwegen is in oorlog", zei Tore Tvedt, een rechts-extremist die veroordeeld is voor het publiceren van antisemitische verklaringen. Ook zei hij dat hij zich een slachtoffer voelt door de wijze waarop hij door de Noorse politie en de Noorse bevolking veroordeeld wordt om zijn politieke opvattingen.

Hoewel alle getuigen zeiden er dezelfde opvattingen als Breivik op na te houden, distantieerden zij zich van het gewelddadige optreden van de Noor. Desondanks spraken zij van de islam als een 'kwade politieke ideologie, vermomd als religie'. Eén getuige, Ronny Alte, zei dat er nog wel eens 'zo'n honderd' mensen zijn die de moordpartijen van Breivik onderschrijven.