Thieme hekelt convenant rituele slacht

Redactie

Het convenant voor de rituele slacht levert geen wezenlijke bijdrage aan het dierenwelzijn. Dat heeft fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren Marianne Thieme dinsdag gezegd tijdens een persconferentie.

Thieme is verbaasd dat het convenant uiteindelijk is getekend. Het lijkt namelijk sterk op een voorstel dat eerder nog door de Tweede Kamer is afgeschoten, zei ze. Het gaat om een amendement van Henk Jan Ormel (CDA) waarin beperkingen waren opgelegd aan rituele slachtingen. Hiermee wilde hij een verbod voorkomen, wat in strijd zou zijn met de vrijheid van godsdienst.

Een van die beperkingen bestond eruit dat een dier uiterlijk 45 seconden na de rituele halssnede buiten bewustzijn moest zijn. Het convenant spreekt nu van veertig seconden, waarna de dood van het dier moet zijn ingetreden. Vanwege de gelijkenis concludeert Thieme dat het convenant 'geen draagvlak' heeft. Ook draagt het volgens haar niet bij aan het dierenwelzijn levert.

Staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) kwam in december onverwacht met het convenant aanzetten tijdens een debat in de Eerste Kamer. De Tweede Kamer heeft al ingestemd met het verbod op ritueel onverdoofd slachten, in de senaat bestaat daarvoor echter geen meerderheid. De Eerste Kamer vond dat de vrijheid van godsdienst zwaarder weegt.

Sindsdien is de behandeling van het voorstel opgeschort. De partijen die het convenant hebben ondertekend, geven dinsdagmiddag een aparte persconferentie. Ormel reageert alvast verheugd. Hij noemt de ondertekening op Twitter winst voor de vrijheid van godsdienst en voor het dierenwelzijn. Bleker heeft 'klassewerk' afgeleverd, aldus de CDA'er.