Duitsland lanceert kostenneutraal crisisplan

Redactie

Duitsland wil zonder extra geld vrij te maken een economisch stimuleringsprogramma starten voor Europa. Dat blijkt uit een conceptplan van de Duitse regering.

De regering van bondskanselier Angela Merkel stelt voor om nieuwe structurele hervormingen door te voeren en beter gebruik te maken van bestaande EU-fondsen. Daarnaast blijkt uit het concept dat Duitsland de uitleencapaciteit van de Europese Investeringsbank wil verhogen zodat er meer geld kan naar projecten die groei stimuleren.

Merkel heeft recent het idee omarmd voor een apart programma om economische groei te stimuleren, naast het begrotingspact dat de financiën van de Europese lidstaten moet verbeteren. Met de draai hoopt de bondskanselier in het Duitse parlement de tweederdemeerderheid te vinden die nodig is voor de ratificatie van het begrotingspact.

Het grotendeels kostenneutrale voorstel van de Duitse regering komt niet helemaal tegemoet aan de eisen van de oppositie. Die wil maatregelen om de werkloosheid in Zuid-Europa aan te pakken en een taks invoeren op financiële transacties.