Kunstenaarsuitkering stopt over drie weken

Harry

Kunstenaars krijgen per 1 juli definitief geen aparte uitkering meer. Dan eindigt de overgangsregeling Wet werk en inkomen kunstenaars (Wwik) en worden kunstenaars met onvoldoende inkomsten net zo behandeld als anderen. Dat heeft het gerechtshof van Den Haag dinsdag bepaald.

Staatsecretaris van Sociale Zaken Paul de Krom (VVD) wilde de regeling eigenlijk per 1 januari afschaffen. De Haagse voorzieningenrechter oordeelde begin januari dat een overgangsregeling noodzakelijk was. Hiertegen stelde De Krom hoger beroep in.

De regeling geeft kunstenaars de mogelijkheid om gratis deel te nemen aan trainingen, loopbaangesprekken en begeleidingstrajecten. Vakbond FNV Kiem en de Beroepsvereniging van Beeldend Kunstenaars hadden voor het hof geëist dat de overgangsregeling met nog een halfjaar zou worden verlengd om kunstenaars meer tijd te geven.

Beginnende kunstenaars met te weinig inkomsten konden tot eind vorig jaar een beroep doen op een Wwik-uitkering. Zij kregen de eerste tien jaar maximaal vier jaar een aanvulling op hun inkomen die hun de tijd gaf een eigen bedrijf op te zetten. Ook hadden ze geen sollicitatieplicht. Het kabinet vond dat voor kunstenaars geen andere regels moeten gelden dan voor anderen en zette een streep door de regeling.

FNV Kiem laat in een reactie weten zich gesterkt te voelen door de uitspraak. "Het hof geeft staatsecretaris De Krom toch even een lelijke tik op de vingers", zegt bondsbestuurder Inger Minnesma, die wel liever een langere overgangsregeling had gezien. "Het plompverloren op het allerlaatste moment kunstenaar verrassen met het afschaffen van een stimuleringsregeling is geen fatsoenlijk bestuur. Een overgangsregeling is een zorgvuldige noodzakelijkheid, zo vindt ook het hof."

De staat kan nog in cassatie gaan bij de Hoge Raad.