Vier aanwijsplekken bij het schaatsen op OS

Boris (borisz)

Sportkoepel NOC*NSF geeft alle ruimte aan bondscoach Arie Knoops om tijdens de Olympische Spelen van Sochi zijn beste achtervolgingsteam op het ijs te krijgen. De sportkoepel heeft toestemming gegeven aan Knoops om zowel bij de mannen als de vrouwen twee schaatsers zelf aan te wijzen voor de ploegenachtervolging.

Bij het onderdeel ploegachtervolging komen drie schaatsers tegelijkertijd op het ijs. Voor maximaal twee plekken beschikt Koops over een zogenoemde aanwijsplaats. Nederland mag in Sochi maximaal tien mannen en tien vrouwen afvaardigen.


NOC*NSF heeft besloten om geen aanvullende eisen bovenop de internationale kwalificatie-eisen te stellen. Vanwege de breedte in de Nederlandse top van het langebaanschaatsen is het in deze tak van sport niet nodig.

"Het besluit om voor het langebaanschaatsen naast de internationale eisen en de interne selectieprocedures geen extra NOC*NSF kwalificatie-eisen te stellen, is een erkenning van de hoge kwaliteit van onze Nederlandse langebaanschaatsers", aldus technisch directeur Maurits Hendriks van de sportkoepel. "Om maximale medaillekansen te realiseren, houden we twee aanwijsplaatsen vrij voor zowel de mannen- als de vrouwenachtervolgingsploeg", legt Hendriks de verandering in het kwalificatie- en selectiesysteem uit.