Speelgoed verklapt Dark Knight Rises-spoiler

Peter Breuls

Een advertentie voor Dark Knight Rises actiefiguurtjes heeft mogelijk een tot noch toe onaangeraakte spoiler onthuld. Dit bericht zal deze spoiler bespreken, dus wees gewaarschuwd.

Christopher Nolans derde en afsluitende Batman-film is, net als de eerdere delen, in grote lijnen en met veel filmmakers-vrijheid, gebaseerd op diverse verhaallijnen uit de Batman comics. De aanwezigheid van Bane als centrale bad guy in het bijzonder lijkt te duiden op een overeenkomst met de verhaallijn Knightfall.

In dit verhaal streeft Bane, een tot op dat moment nog niet heel bekend personage, ernaar om Gotham in totale chaos te storten en Batman uit te schakelen. Na de donkere ridder eindeloos uitgeput te hebben door hem te laten jagen op een reeks uit Arkham Asylum ontsnapte criminelen, leidt een man-tot-man gevecht tussen Bane en Batman ertoe dat Bruce Waynes rug gebroken wordt. Wayne, vanzelfsprekend uitgeschakeld door deze verwonding, laat het toe dat Jean-Paul Valley, een bondgenoot van Batman en zelf actief als misdaadbestrijder onder de naam Azrael, het stokje van hem overneemt. Valley wordt hiermee, zij het tijdelijk, Batman. Bane is vanaf dit punt (de comic verscheen in 1993) berucht als de schurk die Batmans rug brak.

Er is geen Jean-Paul Valley aanwezig in Nolans verhaal, maar wat het personage John Blake, gespeeld door Inception's Joseph Gordon-Levitt, voor rol heeft in The Dark Knight Rises is tot nu toe nog steeds onduidelijk. Een theorie van filmredacteur John Gholson (Movies.com) was dat Blake de Nolan-versie van Azrael is, en Bruce Waynes rol als Batman overneemt nadat deze de strijd tegen Bane verliest. Gholson theoriseert zelfs dat Blake als Batman het loodje legt, zodat Wayne een spectaculaire terugkeer kan maken.

Maar dit alles is slechts theorie. The Dark Knight Rises is echter een grote film, met veel commerciële randzaken. Hier hoort speelgoed bij en zoals dat gaat hebben speelgoedmakers iets meer toegang tot vooralsnog geheime informatie, om actiefiguren en andere zaken op tijd te kunnen produceren. Informatie over deze actiefiguren is reeds uitgelekt, en een afbeelding toont een alternatieve versie van Batmans outfit:

The Dark Knight Rises actiefiguurtjes
The Dark Knight Rises actiefiguurtjes. Bron: io9.

Rechts van de ons bekende Batman is duidelijk een andere Batman-outfit dan we tot nu toe gezien hebben in Batman Begins en The Dark Knight. Gezien de ervaringen in deze films is het aannemelijk dat dit alternatieve uiterlijk ook voor een alternatieve Batman is; ook al hoeft de naam Azrael niet langs te komen in de film, wanneer een John Blake eventueel de Batman-rol overneemt zou dit zijn outfit kunnen zijn.

Aangezien er tot nu toe totaal niets gemeld is over John Blake en zijn verschijningen in de trailers beperkt zijn tot die van een bovengemiddeld betrokken politieagent, is het waarschijnlijk dat er over de theorie geen duidelijkheid komt totdat de film uit is. Dat betekent geduldig wachten tot 20 juli.