Frankrijk vraagt bonus terug van oud-ceo Air France

Redactie

De Franse minister van financiën heeft voormalig directeur van Air France-KLM, Pierre-Henri Gourgeon, donderdag persoonlijk verzocht een vertrekbonus van vierhonderdduizend euro terug te betalen. De minister, Pierre Moscivici, zei tegen radiozender France Inter dat de bonus tegen het 'onfatsoenlijke' schuurt.

Frankrijk heeft 15,9 procent van de aandelen in de noodlijdende luchtvaartmaatschappij in handen. Volgens minister van financiën Pierre Moscovici past de uitbetaling aan Gourgeon niet in het beleid van de Franse regering om salarissen van bestuurders bij staatsbedrijven te beperken.

De vertrekbonus werd donderdag ook besproken op de aandeelhoudersvergadering van Air France-KLM. Bij de niet-bindende stemming gaf 79 procent van de aandeelhouders aan tegen de vertrekbonus te zijn.

Salarismatiging was een belangrijk verkiezingsthema voor Hollande. Hij beloofde dat onder zijn presidentschap het hoogste salaris in de publieke sector niet meer dan twintig keer zo hoog mocht zijn als het laagste. Zijn premier Jean-Marc Ayrault zei eerder deze week tegen een Frans nieuwsmagazine dat dit zelfs ging gelden voor zittende bestuursleden.