'Rebellen hebben schuld aan bloedbad Houla'

Redactie

Het bloedbad in het Syrische Houla, waar afgelopen vrijdag 108 mensen omkwamen, was het werk van achthonderd rebellen. Dat heeft de Syrische regering donderdag gezegd.

Het Syrische regime had nog niet eerder een uitgebreide reactie gegeven op de slachting in de regio Houla, een gebied van onderling verbonden verarmde plattelandsdorpjes.

Een woordvoerder van het regime ontkende met klem dat het regime iets met het bloedbad te maken had. Strijders van de oppositie, die eerder op de dag controleposten van de regering aanvielen, zouden de burgers in Houla hebben vermoord.

Volgens de Verenigde Naties zijn er sterke aanwijzingen dat de zogenoemde shabiha, milities die het regime steunen, ten minste deels verantwoordelijk waren voor de doden in Houla. Onder de slachtoffers waren tientallen vrouwen en kinderen, die volgens de VN standrechtelijk zijn geëxecuteerd.

Houla werd donderdag opnieuw bestookt met mortieren en machinegeweren. Daarbij kwam zeker één persoon om het leven, meldde het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten.