Doden bij vijf bomaanslagen in Bagdad

Redactie

Bij een reeks bomaanslagen in de Iraakse hoofdstad Bagdad en een schietpartij in de noordelijke stad Mosul zijn donderdag zeker achttien mensen gedood en 53 gewond geraakt. In Bagdad waren onder meer een druk restaurant en een politiepatrouille het doelwit. Het was de bloedigste dag in meer dan een maand.

In de sjiitische wijk Shula ontplofte een bomauto vlak voor een vol restaurant. Dertien mensen werden gedood en 37 raakten gewond. "Ik was in mijn winkel toen ik een krachtige explosie hoorde. Iedereen rende naar de plek van de ontploffing", zei Naseer Ali, die vlakbij het getroffen restaurant een winkel bestiert. "Een deel van het restaurant was beschadigd en de ramen van nabijgelegen winkels waren gesprongen. We zagen meerdere gewonden om hulp schreeuwen."

Ali, met een T-shirt dat besmeurd is met bloed, vreest dat het geweld weer zal toenemen. Na een golf van sektarisch geweld in 2006 en 2007 is het de laatste jaren relatief rustig. "De politici houden zich alleen bezig met hun persoonlijke ambities en de opstandelingen maken hier gebruik van."

Op een andere plek in Bagdad ontplofte een bomauto bij het huis van Jamal-Din Mohammed, adviseur van premier Nouri al-Maliki. Een burger werd gedood en vier mensen raakten gewond, onder wie twee beveiligers van Mohammeds huis.

Eerder donderdag waren twee belendende huizen van politieagenten in de soennitische wijk Amariyah het doelwit van een bomaanslag. Twee mensen, onder wie een van de agenten, werden gedood en negen personen raakten gewond. De vijfde aanslag was gericht tegen een politiepatrouille. Hierbij kwam één agent om het leven.

In Mosul, 360 kilometer ten noordwesten van Bagdad, openden gewapende lieden het vuur op de auto van een politiechef. Die vond daarbij de dood.