Milieudefensie: 80km-zones behouden

Mick (Philosocles)

Milieudefensie tekent bezwaar aan tegen de voorgenomen verhoging van de maximumsnelheid naar 100 kilometer per uur voor vier van de vijf 80-kilometerzones. Het kabinet offert met de maatregel de gezondheid van omwonenden op, aldus de organisatie.

Op de A10 bij Amsterdam, de A12 bij Den Haag, de A12 bij Utrecht en de A13 bij Rotterdam mag met ingang van 2 juli 100 kilometer per uur worden gereden. Minister Schulz van Infrastructuur wil voor de A20 bij Rotterdam eerst de resultaten van onderzoek afwachten alvorens ook die 80-kilometerzone af te schaffen.

Volgens de minister zijn auto's de laatste jaren schoner geworden en rechtvaardigt dat een verhoging, maar Milieudefensie is het daar niet mee eens. Volgens de organisatie is de uitstoot van koolstof en ultafijnstof nog steeds te hoog. "Toename van de luchtvervuiling vergroot het risico op luchtwegaandoeningen, hart- en vaatziekten en kanker. Mensen die vlak naast de snelweg wonen leven maanden of jaren korter."

Om die reden is de milieu-organisatie verschillende bezwaarprocedures gestart. Tevens laat Milieudefensie weten burgers bij te zullen staan die zelf bezwaar willen maken. "Het gaat om dichtbevolkte gebieden waar door deze maatregel de lucht onnodig viezer en ongezonder wordt", aldus een zegsman.