Schultz komt met alternatief verlenging A15

Redactie

Minister van Infrastructuur Melanie Schultz (VVD) heeft donderdag een nieuw alternatief op tafel gelegd voor het verlengen van de A15 bij Arnhem. Dat moet de overlast voor de inwoners van het plaatsje Groessen verminderen, zei de bewindsvrouw tijdens een debat over de weg.

Aanvankelijk zou de weg vlak langs een woonwijk van Groessen komen te liggen, maar Schultz ziet nu mogelijkheden om de weg niet alleen een stuk te verleggen, maar ook om hem geheel verdiept aan te leggen. Dat kost wel zo'n veertig tot tachtig miljoen euro extra. Dit zou kunnen worden gefinancierd uit aanbestedingsmeevallers.

Over het doortrekken van de A15 naar de A12 wordt al vijftig jaar gesproken. Het rijk en de provincie werden het vorig jaar eens over de verlenging. Dat plan voorziet in een brug over het Pannerdensch Kanaal en de weg komt tussen Duiven en Zevenaar half verdiept in de grond te liggen.

Onder meer GroenLinks, D66 en SP probeerden het wegproject woensdag nog tevergeefs controversieel te verklaren. Een meerderheid van PvdA, VVD, CDA en PVV liet niettemin weten door te willen gaan met de behandeling van het dossier. Wel pleitten ook deze partijen voor een alternatief waarbij Groessen wordt ontzien.

De oppositiepartijen grepen het debat aan om opnieuw een tunnel te bepleiten in plaats van een brug. Ook de PvdA en CDA vroegen om bij de aanbesteding niet voor te sorteren op een tunnel. Schultz antwoordde dat een tunnel niet alleen honderden miljoenen duurder is, maar ook leidt tot een aantal jaren uitstel. Ook wees zij erop dat de Kamer eerder heeft besloten tot de aanleg van een brug. "Ik zou het zelf dus afraden."

Het debat wordt op een later moment voorgezet, zodat de Kamer het nieuwe alternatief kan bestuderen. De bedoeling is dat de weg in 2018 in gebruik kan worden genomen. Schultz heeft een budget van een miljard euro voor de verlenging, waarvan het rijk 385 miljoen, de provincie 360 miljoen en de stadsregio 12,5 miljoen bijdragen. De rest van het bedrag moet met tol worden opgebracht.