Proef met zeegras in Waddenzee werpt vruchten af

Harry

Het terugbrengen van zeegras in de Waddenzee door zaad via een speciale techniek uit de Verenigde Staten uit te zaaien, is succesvol. Op de drie proefvelden waarop is gezaaid, is zeegras gevonden, meldt de Waddenvereniging woensdag.

Bij de speciale methode wordt zaad uitgezaaid bij het Balgzand, Schiermonnikoog en Uithuizen met behulp van drijvende zakken met zaadstengels, afkomstig van het Duitse Waddeneiland Sylt. Hoeveel zeegras is opgekomen, is nog niet te zeggen, aldus de vereniging. "Het zeegras is nog erg klein en kwetsbaar." Volgende week worden wel de eerste, onofficiële metingen verricht.

In zeegras kunnen vissen eitjes leggen, jonge vis vindt er beschutting en het is een favoriete leefomgeving voor de zeenaald en het zeepaardje. Daarnaast houdt het gras zand vast, waardoor de wadbodem beter kan meegroeien met een stijgende zeespiegel.

Een groot deel van de Waddenzee stond voor 1930 vol met zeegras. Door de afsluiting van de Zuiderzee en een ziekte is zeegras inmiddels echter nagenoeg verdwenen uit de Nederlandse Waddenzee. Met het project willen Rijkswaterstaat en de Waddenvereniging het zeegras terugbrengen, een maatregel uit de Europese Kaderrichtlijn Water.