Overlast eikenprocessierups begint

Monique Verlind (DJMO)

De eikenprocessierups kan vanaf deze week overlast veroorzaken. De diertjes krijgen rond deze tijd hun beruchte brandharen die voor irritaties kunnen zorgen. Door het koude weer in april gebeurt dat ruim drie weken later dan vorig jaar, meldt natuurbericht.nl woensdag.

In 2011 kreeg de eikenprocessierups al begin mei de eerste brandharen door een warm en droog voorjaar. Dit jaar leek dat opnieuw te gebeuren na de warme maartmaand, maar april en de eerste helft van mei voorkwamen dat door koud en regenachtig weer. De nesten lijken dit jaar daarom kleiner te zijn.

De brandharen verschijnen nadat de rupsen zich voor de derde keer hebben verveld. De haartjes worden verspreid door de wind, wat klachten variërend van heftige jeuk tot ernstige irritaties aan de ogen en de luchtwegen kan opleveren.

Ook honden, koeien, paarden en schapen kunnen flink last hebben van de diertjes. Eigenaren wordt aangeraden hun dieren buiten het bereik van aangetaste bomen te houden. De eikenprocessierups leeft vooral in eikenbomen.