FOK!sport EK-weetje van de dag

Niels (DerMeister)

De golden goal en silver goal zijn manieren die de UEFA invoerde om de verlengingen nog spannender te maken. De golden goal, ook wel sudden death genoemd, werd op het EK van 1996 ingevoerd. Zowel tijdens dit EK als tijdens het volgende EK van 2000 werd de finale door een golden goal beslist.

In 1996 scoorde Oliver Bierhoff namens Duitsland in de finale tegen Tsjechie de golden goal waardoor zijn land kampioen werd. In 2000 was Davide Trézéguet de gevierde man door Frankrijk diep in blessuretijd langs Italie te schieten. Ook in andere sporten werd de golden goal gebruikt. Zo won Nederland het WK hockey in 1998 door een golden goal van Teun de Nooijer. Ook in het korfbal wordt gebruikgemaakt van de golden goal.

In 2004 werd de golden goal afgeschaft en vervangen door de silver goal. Het grote verschil met de golden goal is dat de wedstrijd na een doelpunt in de verlenging, nog niet meteen is afgelopen. De verlengingshelft wordt gewoon uitgespeeld. Als er in de eerste helft van de verlenging een silver goal werd gescoord, is de wedstrijd na dat kwartier, indien de tegenstander niet meer scoort, afgelopen.

Griekenland profiteerde tijdens het EK van 2004 optimaal van de silver goal. Tijdens dit EK scoorden de Grieken in de laatste minuut van de verlenging en zodoende was deze na vijftien minuten voorbij. De UEFA zag echter ook geen toekomst in de silver goal en zodoende werd vanaf het WK van 2006 weer teruggeschakeld naar het 'oude' verlengingssysteem; tweemaal een kwartier verlenging, mocht er hier geen winnaar uitkomen, beslissen strafschoppen de partij.