[Giro] Indrukwekkende zege De Gendt op Stelvio

Frank (franklop)

Thomas De Gendt heeft een indrukwekkende zege geboekt in de Giro d’ Italia. De Belg van Vacansoleil ging op de één na laatste klim er vandoor en kwam alleen boven op de mythische Stelvio. In het klassement deed hij ook een goede zaak, want hij kwam tot op 2.18 van leider Joaquim Rodríguez, die enkele secondes wist te pakken op Ryder Hesjedal.

De koers ontplofte al vroeg. Leider Joaquim Rodríguez ging in de aanval op de loodzware Mortirolo, maar wist geen gaatje te slaan met Ryder Hesjedal. Olivier Zaugg kwam alleen als eerste boven op de klim met stijgingspercentages boven de twintig procent. Thomas de Gendt was ontsnapt uit de groep der favorieten, waarin Ivan Basso wat problemen kende.

Vacansoleil-renner De Gendt wist vooruit te bleven en kreeg onder andere Damiano Cunego en Mikel Nieve met zich mee. Ze wisten Zaug in te lopen en de voorsprong op de andere kanshebbers op de eindzege te vergroten. De groep der favorieten bleef wachten op hun ploeggenoten, waardoor de nieuwe koplopers een voorsprong van ruim drie en een halve minuut wisten te pakken, waardoor De Gendt (achtste op 5,40) een concurrent voor een podiumplek leek te worden.

In het eerste deel van de slotklim de Stelvio werd de kopgroep uitgedund naar drie man; De Gendt, Nieve en Cunego wist te ontsnappen. De drie behielden hun voorsprong van dik drie en een halve minuut op de groep der favorieten, waar Hesjedal alleen Christian Vandevelde als knecht bij zich had.

Op twaalf kilometer van de finish besloot de Belg solo te gaan en bouwde in no-time zijn voorsprong op de achtervolgers en de groep der favorieten uit. Op tien kilometer van de meet had hij dik vijf minuten op de groep met Rodríguez, Basso en Hesjedal. Daaruit was het John Gadret die drie pogingen waagde, maar die wist niet ver te komen.

Op vijf kilometer van de streep was de voorsprong van De Gendt nog altijd een dikke vijf minuten, terwijl de favorieten niet beter bleken te willen of te kunnen. Hesjedal gooide het tempo nog wel omhoog, waardoor Basso moest lossen en de achterstand op De Gendt toch een stuk minder werd.

Michele Scarponi zag laat het gevaar van De Gendt in en sprong weg bij Hesjedal en leider Rodríguez. De zege van de Belg kwam nooit in gevaar en hij boekte zijn mooiste zege uit zijn carrière tot nu toe.

Rodríguez wist er nog een flinke sprint uit te persen in de slotkilometer en liet Hesjedal achter en ging zelfs Scarponi nog voorbij. Hij kwam binnen op 3.22 van De Gendt en pakte dik tien seconden op Hesjedal en Scarponi. De tijdrit van morgen in en rond Milaan zal de beslissing gaan brengen in deze Giro d’Italia.

Uitslag 20e etappe Giro d'Italia

# Renner Nat. Ploeg Tijd
1 Thomas De Gendt Bel Vacansoleil 6:54.41
2 Damiano Cunego Ita Lampre +0.56
3 Mikel Nieve Spa Euskaltel +2.50
4 Joaquim Rodríguez Spa Katusha +3.22
5 Michele Scarponi Ita Lampre +3.32
6 Ryder Hesjedal Can Garmin +3.26
7 John Gadret Fra AG2r +4.29
8 Rigoberto Uran Col Sky +4.53


Klassement

# Renner Nat. Ploeg Tijd
1 Joaquim Rodríguez Spa Katusha  
2 Ryder Hesjedal Can Garmin +0.31
3 Michele Scarponi Ita Lampre +1,51
4 Thomas De Gendt Bel Vacansoleil +2.18
5 Ivan Basso Ita Liquigas +3,18
6 Damiano Cunego Ita Lampre +3,43
7 Rigoberto Uran Col Sky +4,52
8 Domenico Pozzovivo Col Colnago - CSF INOX +5.37