Bijeenkomsten voor ex-patiënten omstreden neuroloog

Redactie

Het Openbaar Ministerie geeft vrijdag aan ex-patiënten van de omstreden Enschedese neuroloog Ernst Jansen Steur een toelichting over de voortgang van de strafzaak tegen de specialist. De ex-patiënten die een aangifte of melding hebben gedaan hebben zaterdag een brief ontvangen, meldt het OM in Rotterdam zaterdag.

In de brief staat ook of de aangifte of melding van de ex-patiënten wordt meegenomen in de strafzaak. In de loop van de week krijgen alle ex-patiënten een persoonlijke brief met een toelichting op hun aangifte of melding.

Vrijdag vinden twee verschillende bijeenkomsten en een paar persoonlijke gesprekken plaats. Tijdens de bijeenkomsten geven de Almelose hoofdofficier van justitie en vertegenwoordigers van de politie een toelichting op het onderzoek, de keuzes die zijn gemaakt en de voortgang van de strafzaak.

Het OM wil eind dit jaar een zogenoemde regiezitting houden in de zaak bij de rechtbank in Almelo. Een regiezitting wordt gehouden ter voorbereiding van de inhoudelijke behandeling van een gecompliceerde rechtszaak. Aan zo'n zitting nemen de officier van justitie en de verdediging deel. Tijdens de zitting wordt gesproken over de stand van het onderzoek en vooral de vraag of aanvullend onderzoek als het horen van getuigen nog nodig is voordat de inhoudelijke behandeling van een zaak begint. De rechtbank neemt tijdens de zitting beslissingen over de verdere procedure in de procesgang.

De aan medicijnen verslaafde neuroloog stelde in het Medisch Spectrum Twente sinds 1992 jarenlang opzettelijk verkeerde diagnoses van ziektes als alzheimer en parkinson. Het OM beschuldigt Jansen Steur van het opzettelijk benadelen van de gezondheid van zijn patiënten, het in een hulpeloze toestand brengen van mensen die hulp nodig hebben, verduistering, diefstal en valsheid in geschrifte.

Het onderzoek naar de praktijken van de neuroloog heeft lang geduurd, omdat diverse medisch deskundigen zich over de zaken van de ex-patiënten hebben moeten buigen. Daarna moest de verdachte zelf nog aanvullend worden gehoord. Dat verhoor vond onlangs plaats.