Shafiq spreekt nu van 'glorieuze revolutie' Egypte

Redactie

De Egyptische presidentskandidaat Ahmed Shafiq heeft zaterdag de 'glorieuze revolutie' geprezen waardoor president Hosni Mubarak uit het zadel werd gewipt. Het is een enorme ommezwaai voor Shafiq, die de laatste premier was in het regime van Mubarak.

Shafiq zei dat er geen 'herstel van het oude regime' zal plaatsvinden. Hij maakt zich op om in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen op 16 en 17 juni de strijd om het hoogste ambt aan te gaan met Mohammed Morsi, de kandidaat van de Moslimbroederschap.

Op een persconferentie probeerde Shafiq, oud-luchtmachtcommandant en persoonlijke vriend van Mubarak, zaterdag zijn imago af te schudden van de antirevolutionaire kandidaat die negatief sprak over de jongeren die de opstand tegen Mubarak orkestreerden.

"Ik beloof iedere Egyptenaar dat er geen terugkeer naar en herstel van het oude regime zal plaatsvinden", zei de 70-jarige Shafiq. "Egypte is veranderd en de klok zal niet worden teruggedraaid. We hebben een glorieuze revolutie gehad. Ik prijs deze glorieuze revolutie en beloof trouw te zijn aan de roep om rechtvaardigheid en vrijheid."

Het zal waarschijnlijk een verhitte verkiezingscampagne worden. Zowel Shafiq als Morsi heeft een harde kern aanhangers maar wordt ook verafschuwd door grote groepen binnen de samenleving. De stemmen van die Egyptenaren, bijna vijftig procent, gingen in de eerste ronde naar kandidaten die werden gezien als aanhangers van de revolutie tegen Mubarak.


Shafiq spreekt nu van 'glorieuze revolutie' Egypte (Foto: Novum)