Noodlijdende bejaarde kan beroep doen op bijstand

Redactie

Mensen die door de verhoging van de AOW-leeftijd in acute financiële nood komen kunnen een beroep doen op de bijstand. Dat staat in het akkoord dat VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie sloten. Deze regeling geldt alleen voor mensen met 'onvoldoende middelen om in het bestaan te voorzien tot de AOW-gerechtigde leeftijd'.

De vijf partijen hebben afgesproken dat de AOW-leeftijd vanaf volgend jaar omhoog gaat. De komende drie jaar stijgt hij jaarlijks met een maand, van 2016 tot en met 2018 met twee maanden en in 2019 gaat de AOW-leeftijd met een sprong van drie maanden naar 66. Daarna blijft de AOW-leeftijd jaarlijks met drie maanden stijgen, zodat deze in 2023 op 67 ligt. Daarna wordt de AOW-leeftijd gekoppeld aan de levensverwachting.

Een aantal maatregelen moet de overbrugging voor de mensen met weinig voorbereidingstijd versoepelen. Zo kunnen mensen de komende jaren vanaf hun 65e verjaardag een voorschot op de AOW krijgen. Dat voorschot moet daarna binnen anderhalf jaar worden terugbetaald.

Daarnaast is er voor de minst vermogende mensen dus de mogelijkheid om een beroep te doen op de bijstand. "De uitvoerders van de sociale zekerheid zullen erop worden geattendeerd dat de groep ouderen met weinig voorbereidingstijd mogelijk extra aandacht en ondersteuning nodig heeft", staat in het akkoord dat vrijdag wordt gepresenteerd.

De doorwerkbonus wordt geschrapt. Ook de werkbonus voor werkgevers voor het in dienst hebben van 62-plussers is van de baan, net als de mobiliteitsbonus voor 55-plussers.