Drie boten geplaatst voor Olympische Spelen

TheArt

Het olympisch kwalificatietoernooi is een groot succes geworden voor de Nederlandse roeiequipe. De vrouwen dubbeltwee, de lichte vrouwen dubbeltwee en de lichte mannen vier zonder kwalificeerden zich in Luzern voor de Olympische Spelen. De Nederlandse roeiploeg bestaat daardoor in Londen uit zeven boten.

In de finales op de Rotsee kregen de eerste twee boten in de meeste klasses een ticket voor de Spelen. De jonkies uit de Nederlandse ploeg, Inge Janssen (22) en Ellen Hogerwerf (23), maakten de laatste weken veel progressie en trokken dat op het OKT door. De dubbeltwee eindigde in de finale als tweede. Met een tijd van 7.05,25 moesten ze alleen de dames uit de Verenigde Staten (7.03,96) voor zich laten.

Bij de lichte dubbeltwee waren Maaike Head en Rianne Sigmond licht favoriet. De dames lagen de hele race op de tweede plaats achter Duitsland en wisten die positie ook vast te houden. Head en Sigmond noteerden een tijd van 7.08,90, maar belangrijker nog plaatsten ze zich voor de Spelen.

De mannen vier zonder maakte het veel spannender in hun finale. Vincent en Tycho Muda, Tim Heijbrock en Roeland Lievens lagen lang op de derde plaats achter Servië en de Verenigde Staten, maar met een geweldige eindsprint passeerden ze de Servische boot en kwamen ze nog dichtbij de Amerikanen (6.01,85 om 6.01,99). 

Aangezien de drie Nederlandse boten ook al hebben voldaan aan de kwalificatie-eisen van NOC*NSF zijn ze verzekerd van deelname aan de Olympische Spelen. Daarvoor waren eerder ook al de mannen twee zonder, de mannen vier zonder, de mannenacht en de vrouwenacht geplaatst.