[Giro] Izagirre wint, Clement derde

TheArt

Jon Izagirre heeft de grootste zege uit zijn carrière geboekt. De Bask van Euskaltel zegevierde in de zestiende etappe van de Giro d’Italia na een demarrage op het laatste klimmetje uit een kopgroep van tien renners. Rabobankrenner Stef Clement werd derde. Joaquim Rodriguez blijft leider in het algemeen klassement.

Na de rustdag kregen de renners een relatief makkelijke dag voorgeschoteld. De renners zagen om zich heen allerlei bergen, maar de route bracht hen alleen maar 174 kilometer door het dal van Limone del Garda naar Pfalzen. Op het einde zat er nog wel een steile beklimming in met de top op iets meer dan twee kilometer van de aankomst.

Het peloton had er duidelijk zin in, want het eerste uur werd met een gemiddelde van 47 km/u hard gekoerst. Nadat een paar grote ontsnappingen mislukt waren, lukte het een tiental toch om weg te komen. Na ruim zestig kilometer gingen Clement, Alessandro De Marchi, Mathias Frank, Izagirre, Luca Mazzanti, Lars Bak, José Herrada, Nikolas Maes, Matthias Brändle en Manuele Boaro op zoek naar een ritzege.

Voor die ritzege kregen ze ook alle ruimte van het peloton, dat geen gevaar zag in de ontsnapping. De beste geplaatste man vooraan was Herrada op ruim een half uur, dus Katusha, de ploeg van leider Rodriguez, maakte zich weinig zorgen. Tachtig kilometer na het begin van de aanval bedroeg de voorsprong al meer dan twaalf minuten.

Vooraan begon het spel pas op de slotklim. De ene demarrage volgde de andere in sneltempo op, maar de Bask Izagirre was de enige die echt voorsprong kon pakken. De 23-jarige tweedejaarsprof hield in de laatste twee vlakke kilometers knap stand en mocht zo voor de tweede keer dit seizoen de handen in de lucht steken.

Clement moest in het begin van de klim passen, maar begon daarna aan een knappe opmars die strandde op de derde plaats aan het wiel van De Marchi. In het peloton gebeurde op het slotklimmetje helemaal niets en zo bleef Rodriguez in het bezit van de roze trui.

Uitslag

# Naam Ploeg Tijd
1 Jon Izagirre (Spa) Euskaltel 4.02.00
2 Alessandro De Marchi (Ita) Androni Giocattoli + 0.16
3 Stef Clement (Ned) Rabobank z.t.
4 Mathias Frank (Zwi) BMC + 0.19
5 José Herrada (Spa) Movistar + 0.21
6 Manuele Boaro (Ita) SaxoBank + 0.37
7 Matthias Brändle (Oos) Team NetApp + 0.43
8 Nikolas Maes (Bel) Omega Pharma-Quick Step z.t.
9 Lars Bak (Den) Lotto-Belisol + 0.45
10 Luca Mazzanti (Ita) Farnese Vini + 0.48


Algemeen klassement na zestiende etappe

# Naam Ploeg Tijd
1 Joaquim Rodriguez (Spa) Katusha 69.22.04
2 Ryder Hesjedal (Can) Garmin-Barracuda + 0.30
3 Ivan Basso (Ita) Liquigas + 1.22
4 Paolo Tiralongo (Ita) Astana + 1.26
5 Roman Kreuziger (Tsj) Astana + 1.27
6 Michele Scarponi (Ita) Lampre + 1.36
7 Beñat Intxausti (Spa) Movistar + 1.42
8 Sergio Henao (Col) Team Sky + 1.56
9 Dario Cataldo (Ita) Omega Pharma-Quick Step + 2.12
10 Sandy Casar (Fra) FDJ-BigMat + 2.13