Sap en Dibi in debat om leiderschap

static

De GroenLinksers Jolande Sap en Tofik Dibi zijn maandagavond in de Rode Hoed in Amsterdam begonnen aan het eerste debat in hun strijd om het leiderschap van de partij en het lijsttrekkerschap bij de verkiezingen op 12 september.

In het debat vroeg Sap aan Dibi of hij GroenLinks wil versmallen tot een onderwijspartij. GroenLinks moet wat haar betreft ook knokken voor mensen in alle stadia van hun leven, niet alleen voor het onderwijs. Ook in de 45 jaar van hun werkende leven en ook in de 20 jaar dat ze genieten van hun pensioen.

Dibi noemde onderwijs "het vehikel voor emancipatie". Wat hem betreft claimt GroenLinks in de verkiezingscampagne onderwijs als belangrijkste thema en kaapt het dat van D66. Die partij staat volgens Dibi voor de hoogleraren, GroenLinks ook voor de vmbo-docent.

Sap en Dibi werd gevraagd wat ze zouden doen, mocht de partij onder hun leiding toetreden tot een regering. Dibi zei dat hij als partijleider hoe dan ook in de Tweede Kamer blijft, maar dat Sap in die situatie van hem zo door kan naar het kabinet. Sap maakte geen keuze. "Ik zou het laten afhangen van waar de partij mij het hardste nodig heeft."

Sap en Dibi in debat om leiderschap
Sap en Dibi in debat om leiderschap (Foto: ANP)