Nederlandse bijdrage Afghanistan negentig miljoen

static

Nederland draagt in de drie jaar na 2014 jaarlijks dertig miljoen euro bij aan de veiligheidstroepen in Afghanistan. Dat heeft minister-president Mark Rutte (VVD) maandag gezegd na de NAVO-top over Afghanistan in Chicago. De Amerikanen leveren volgens hem de grootste bijdrage. "We zijn met de zak rondgegaan, en we zijn ver gekomen, maar we zijn er nog niet helemaal."

De Verenigde Staten en de andere NAVO-lidstaten bereiden zich voor op de terugtrekking uit Afghanistan, die in 2014 moet zijn afgerond. Tijdens de top werd besproken wat moet gebeuren na 2014.

Rutte gaf maandag na de top aan dat de NAVO volgens hem ook na 2014 bereid moet blijven om Afghanistan terzijde te staan met kennis, investeringen en hulp. "We moeten ervoor zorgen dat de grote investering die we hebben gedaan als het Westen, niet verloren gaat in de toekomst."

Honderd procent zekerheid dat het nooit meer fout gaat in Afghanistan, kan volgens Rutte niet worden gegeven. "Garanties hebben we niet. Maar we zijn veel verder dan tien jaar geleden."

Wat na 2017 nodig is, ligt volgens Rutte in de schoot van de toekomst. "Dit is wat we nu kunnen overzien, waarbij we willen helpen met de financiering van de Afghaanse veiligheidstroepen. Daarnaast zullen we via ontwikkelingshulp ook anderzijds betrokken blijven."

Zondag sprak de premier nog lang met Turkije over een economische transitie in Afghanistan, zei Rutte. "Hoe krijg je Afghanistan weg van die vreselijke papaverteelt? En hoe zorg je ervoor dat die opiumhandel zich omvormt naar een veel gezondere vorm van economie, die niet tegen de wet en ook goed voor de langere termijn is", waren volgens hem belangrijke vragen tijdens dat gesprek.


Nederlandse bijdrage Afghanistan negentig miljoen (Foto: Novum)