Regisseur moest Tommy Lee Jones verleiden voor rol

Borizzz

Peter Webber heeft lang moeten leuren om Tommy Lee Jones in zijn historische drama Emperor te krijgen. "Ik heb hem een maand of drie, vier moeten paaien", vertelt de regisseur in Cannes aan Novum Nieuws. De Brit woont het filmfestival bij om zijn nog niet voltooide film aan de man te brengen.

"Ik stuurde hem het scenario op, hij was geïnteresseerd, daarna hadden we een gesprek, maar hij wist het nog niet zeker, waarna weer een gesprek volgde. Toen wilde hij dat het scenario werd aangepast en daarna was het goed", vertelt Webber over de moeite die hij moest doen om Jones zover te krijgen. "Het is eigenlijk een soort liefdesrelatie."

De 51-jarige regisseur wist tien jaar geleden al een jonge Scarlett Johansson te ritselen voor zijn eerste bioscoopfilm Girl with the Pearl Earring over het beroemde werk van schilder Johannes Vermeer. "Je laat je oog op iemand vallen en daarna probeer je die persoon te overtuigen. Het is allemaal hofmakerij."

Uiteindelijk wist Webber de 65-jarige Jones zo ver te krijgen in zijn film te spelen. "Ik wilde hem graag hebben omdat hij zo ongeveer de enige Amerikaanse acteur is die ontzettend mannelijk is, maar tegelijkertijd heel intelligent. Hij is afgestudeerd aan Harvard."

In Emperor speelt Tommy Lee Jones de Amerikaanse generaal Douglas MacArthur, die tijdens de Tweede Wereldoorlog toezag op de bezetting van Japan. De film van Webber gaat over de verantwoordelijkheden van de generaal die in 1951 werd ontheven uit zijn functie nadat hij president Harry Truman had bekritiseerd.

"Het verhaal is heel episch en zegt echt iets over de situatie in de wereld nu", zegt Webber. "Emperor gaat heel erg over wat er gebeurt nadat een oorlog is afgelopen, als het regime is veranderd." De historische oorlogsfilm moet volgend jaar uitkomen. Of de film ook naar Nederland komt, is nog niet bekend.


Regisseur moest Tommy Lee Jones verleiden voor rol (Foto: Novum)