Paul Verhoeven mocht slipje Sharon Stone houden

Redactie

Paul Verhoeven mocht het slipje dat Sharon Stone aanhad op de set van Basic Instinct voor en na de opnames van de pikante scène waarin ze haar edele delen toont houden. In de film kruist de actrice tijdens een verhoor haar benen, waardoor alle aanwezige agenten zien dat ze geen ondergoed draagt.

"Ik kreeg het slipje destijds van Sharon tijdens een etentje cadeau", zegt de Nederlandse regisseur tegen de Duitse krant Bild. Vlak nadat de film in 1992 uitkwam gingen geruchten dat de scène was gefilmd zonder dat Stone wist dat de camera tussen haar benen kon kijken. "Onzin", zegt de 73-jarige Verhoeven kortweg. "Op haar verzoek waren alleen de cameraman, geluidsman en ikzelf op de set. Zo'n scène kun je niet filmen zonder dat een actrice dat doorheeft."

Naar verluidt waren Stone's pr-medewerkers bang dat de scène schadelijk zou zijn voor de carrière van de actrice. Ook daar wil Verhoeven niets van weten. "Door die scène is zij in één klap wereldberoemd geworden."

Verhoeven liet zich voor de scène inspireren door een voorval uit de jaren zestig. "Ik zag met een vriend een vrouw die geen ondergoed aanhad. Hij stapte op haar af en vroeg haar of ze zich ervan bewust was. 'Natuurlijk, daarom doe ik het', antwoordde ze. Die anekdote heb ik Sharon destijds ook verteld."

Terugkijkend zou Verhoeven niets aan Basic Instinct veranderen. "Die film is perfect." Hij is dan ook minder te spreken over de nog te verschijnen remakes van zijn films Robocop en Total Recall. "Enerzijds ben ik natuurlijk gevleid, maar anderzijds toont dit dat ik de jongere generaties niet meer aanspreek. Maar ja, die kijken alleen naar superhelden en vampiers."