Raad voor Cultuur: bezuinigingen 'slaan gaten'

Redactie

De bezuinigingen op cultuur 'slaan gaten' in de sector. Vooral de ontwikkeling van cultureel talent komt onder druk te staan. Dat zegt de Raad voor Cultuur maandag in zijn advies voor de komende vierjarige subsidieperiode. Ook de pluriformiteit in aanbod van kunst en cultuur komt in gevaar, waarschuwt het adviesorgaan.

De raad geeft positief advies over 73 van de 118 aanvragen. Zo'n 38 procent van de aanvragers kreeg slecht nieuws, hun subsidieaanvraag werd door de raad negatief beoordeeld. Van de instellingen die positief advies kregen, moet alsnog bijna 29 procent aan aanvullende voorwaarden voldoen.

De raad moet advies geven over de verdeling van bijna 310 miljoen euro aan vierjarige subsidies in de zogeheten culturele basisinfrastructuur. De instellingen vroegen in totaal 375 miljoen euro subsidie aan.

Met ingang van de nieuwe subsidieperiode volgend jaar, valt de subsidie voor veel instellingen voor talentontwikkeling weg. Postacademische instellingen voor beeldende kunsten, zoals de Rijksacademie van Beeldende Kunsten, kunnen na 2016 niet meer rekenen op rijkssubsidie. In de sector podiumkunsten krijgen de productiehuizen geen rijksgeld meer.

De subsidiekorting op talentontwikkeling in de kunsten bedreigt volgens de raad ook de pluriformiteit van het cultuuraanbod. Maar ook door de korting op dans- en kunstinstellingen verliezen deze sectoren 'voorzieningen van nationaal belang en hoge kwaliteit'.

De adviezen van de raad worden nader bekeken door staatssecretaris van Cultuur Halbe Zijlstra (VVD). Hij komt later dit jaar met zijn definitieve besluiten.