'Soldaten kijken toe bij beschieting op Westoever'

Redactie

Israëlische soldaten zouden niet hebben ingegrepen toen joodse kolonisten op de Westoever op Palestijnen schoten. De Israëlische vredesgroep B'tselem heeft video-opnamen van het incident vrijgegeven, maar volgens het Israëlische leger geven die waarschijnlijk geen volledig beeld van wat er is gebeurd.

Bewoners van de nederzetting Yitzhar trokken volgens B'tselem afgelopen weekeinde naar het nabijgelegen dorp Asira al-Qibliya, waar ze huizen van Palestijnen met stenen bekogelden. Palestijnse jongeren kwamen op de kolonisten af en al snel vlogen de stenen over en weer. Na enige tijd begonnen de kolonisten te schieten, waarbij een 24-jarige Palestijn gewond raakte, aldus B'tselem. Op de beelden zijn drie Israëlische soldaten te zien, die de kolonisten er kennelijk niet van weerhouden met stenen te gooien en te schieten. Een van de soldaten rent weg.

De beelden 'wekken sterk de indruk' dat de soldaten niets deden om te voorkomen dat de kolonisten zouden schieten, aldus de vredesgroep. Het Israëlische leger onderzoekt het incident, maar stelde dat 'de betreffende video waarschijnlijk niet het hele incident' weergeeft.

Een woordvoerder van Yitzhar zei dat de Palestijnen de gebeurtenissen uitlokten, door voor de derde week achtereen land in de buurt van de nederzetting in brand te steken. Hij zei ook dat de Palestijnen begonnen met het gooien van stenen. Op de videobeelden zijn branden te zien.


'Soldaten kijken toe bij beschieting op Westoever' (Foto: Novum)