Gouden Schoen prooi voor Messi

Niels (DerMeister)

Lionel Messi heeft dit seizoen beslag weten te leggen op de Gouden Schoen. De Argentijnse aanvaller van FC Barcelona krijgt deze prijs als Europees topscorer. Het is de tweede keer dat Messi de prijs wint. In 2009/10 was hij met 34 treffers ook de beste.

In de Spaanse competitie wist Messi dit seizoen maar liefst vijftig doelpunten te maken. Daardoor pakte hij de Gouden Schoen met een recordaantal van honderd punten. Zijn rivaal Cristiano Ronaldo, die de prijs vorig seizoen pakte, eindigde in de competitie van de European Sports Magazines (ESM) als tweede. De aanvaller van Real Madrid verdiende 92 punten voor zijn 46 treffers.

Lionel Messi wint Gouden Schoen (Foto: Pro Shots)

Op flinke afstand van de twee sterren uit de Primera División eindigde onze landgenoot Robin van Persie op de derde plaats. Hij ontving zestig punten voor zijn dertig treffers en zal daardoor de Bronzen Schoen ontvangen. Een doelpunt in een Europese topcompetitie (Spanje, Italië, Duitsland, Frankrijk en Engeland) telt in het klassement van ESM voor twee punten.

Treffers in de kleinere competities, waaronder de Nederlandse Eredivisie, leveren anderhalf punt op. Daardoor eindigde Bas Dost slechts als achtste. De spits van sc Heerenveen scoorde dit seizoen 32 doelpunten, maar kreeg hier maar 48 punten voor. Klaas-Jan Huntelaar maakte drie doelpunten minder dan Dost, maar de spits van Schalke 04 eindigde met 58 punten wel op de vierde plek.